Alcoolul si minorii

Consumul de alcool este strict interzis in cazul minorilor din cauza efectelor alcoolului asupra sanatatii fizice si psihice a acestora. Spre deosebire de adulti, minorii sunt mai vulnerabili si nu tolereaza la fel de bine alcoolul, dat fiind ca atat organismul lor, cat si psihicul sunt in dezvoltare.

Consumul de alcool ocazional sau mai rau, cel excesiv, pot avea consecinte grave pe termen scurt si lung asupra minorilor. Mai mult, diverse studii au aratat ca, in cazul minorilor, consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, creste riscul de dependenta. Daca varsta de consum initial este 14 ani, riscul sa se dezvolte o dependenta  de alcool este de 4-5 ori mai mare, decat daca varsta de consum initial este 19 ani.

In Romania, consumul de alcool in randul minorilor este foarte ridicat. Potrivit datelor UNICEF din 2013, 42% dintre minorii romani cu varste cuprinse intre 14-18 ani au consumat alcool cel putin o data, procentul fiind mai mare in randul baietilor si in randul minorilor din mediul urban. In plus, varsta de consum initial este 14 ani in cazul a 35% dintre minorii intervievati in cadrul unui studiu al Agentiei Romane Antidrog si intre 14 si 19 ani  in cazul a 40% dintre cei intervievati.

Cei mai multi dintre minori considera ca este normal sa consume alcool si nu au nicio idee asupra consecintelor alcoolului asupra organismului lor arata un alt studiu realizat la solicitarea Asociatiei SpiritsRomania.

Prin urmare este foarte important sa te implici in educatia copilului tau in privinta alcoolului. Parintii sunt factorii cei mai influenti din viata unui copil, intrucat sunt in pozitia de a-i modela comportamentul si personalitatea de la cea mai frageda varsta. De aceea, este esential sa stii cand si cum sa discuti despre alcool cu copilul tau.

Cum vorbim copiilor despre alcool

Cu mult inainte ca un copil sa aiba posibilitatea sa bea alcool, poti urma cativa pasi in educatia lui prin care sa cresti sansele ca acesta sa spuna „NU” alcoolului. Copilaria este un timp al invatarii si al descoperirilor, deci este important sa incurajezi copilul sa puna intrebari, chiar si intrebari la care este greu de raspuns. Comunicarea deschisa, onesta, potrivita varstei il va face pe copil sa-ti spuna dificultatile si problemele mai tarziu.

Prescolarii

Desi la 3 sau 4 ani nu sunt pregatiti sa afle lucruri despre alcool, copiii incep sa dezvolte abilitati de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor, care vor fi de folos mai tarziu in viata. Ca si parinte, il poti ajuta pe copil sa-si dezvolte aceste abilitati. Un alt lucru important este sa fii un bun exemplu pentru copil, mai ales in perioada prescolara, cand copiii au tendinta de a imita actiunile adultilor ca forma de invatare. In concluzie, un parinte activ, care mananca sanatos si bea cu responsabilitate, il invata si pe copil o lectie importanta.

Intre 4 si 7 ani

Copiii la aceasta varsta inca mai gandesc si invata prin experimentare si imitare fara a avea o intelegere buna a lucrurilor care se vor intampla in viitor. Discutiile despre alcool trebuie purtate la timpul prezent si sa fie legate de lucruri pe care copiii le cunosc si le inteleg. Spre exemplu, privitul la televizor impreuna cu copilul iti poate oferi sansa sa discuti cu el despre mesajele publicitare. Il poti intreba pe copil despre ce se prezinta la televizor si il poti incuraja sa puna, la randul lu,i intrebari. Copiii sunt interesati de modul in care functioneaza corpul lor, deci acesta este un moment bun pentru discutiile despre cum sa-si mentina corpul sanatos si cum sa evite substantele care le pot face rau.

Intre 8 si 11 ani

Este un moment bun pentru discutii deschise despre ce inseamna alcoolul: efectele si consecintele pe termen scurt, pe termen lung – de ce este in mod special periculos pentru el. Copiii pot fi de asemenea influentati de prieteni. E bine sa-l inveti pe copil sa spuna „NU” la presiunea colegilor.

Intre 12 si 17 ani

Pana la varsta adolescentei copilul tau ar trebui sa stie care sunt implicatiile consumului de alcool si care sunt opiniile tale, ca si parinte, pe acest subiect. Este momentul sa-i reamintesti lucrurile deja stiute si sa te concentrezi pe mentinerea cailor de comunicare deschise. Adolescentii sunt mai predispusi sa aiba comportamente riscante si nevoia lor crescuta de independenta ii poate face sa sfideze sfaturile parintilor. Dar daca se simt respectati si acceptati ca indivizi, cresc sansele sa fie deschisi fata de tine. Copiii doresc sa fie placuti si acceptati de colegi si au nevoie de un anumit grad de intimitate si incredere din partea parintilor. E bine sa te abtii din a-l ameninta sau a-i repeta aceleasi sfaturi. Poti, in schimb, sa pui accentul pe afectiune si grija.

Pentru mai multe sfaturi legate de felul in care poti discuta cu copilul tau despre consumul de alcool, iti recomandam sa consulti Ghidul pentru Parinti, realizat de Olivia Mocanu, Psihoterapeut formator in cadrul Societatii de Psihoterapie Experientiala, disponibil aici.