Alcoolul si condusul

Consumul de alcoool este interzis in cazul in care doresti sa conduci. Alcoolul iti afecteaza reactiile, iti incetineste reflexele, iti dimuneaza coordonarea motrica si, in general, te face sa subestimezi pericolele. Fiind asociat cu un comportament riscant, consumul de alcool trebuie eliminat atunci cand urmeaza sa conduci.

Cantitatea de alcool consumata se masoara prin alcoolemie, care reprezinta cantitatea de alcool din sange. Alcoolemia se exprima in grame de alcool per litru de sange si se poate masura in respiratie, in probele de sange sau de urina.  De exemplu, alcoolemia de 0,10 mg/l inseamna ca o persoana are 1 parte de alcool pur la 1.000 de parti de sange.

Alcoolemia la femei si barbati

Alcoolemia nu depinde numai de cantitatea de alcool consumata, ci poate varia si in functie de greutatea sau sexul unei persoane.  La un consum egal, femeile proceseaza mai greu alcoolul decat barbatii din cauza diferentelor de greutate corporala, de cantitate de sange si de compozitie a tesutului gras. Spre exemplu, consumul unei bauturi (un pahar de tarie, bere sau vin), poate creste nivelul de alcoolemie la 0,33 mg/l la o femeie de 50kg si la 0,20 mg/l la un barbat de 70kg.

 

In Romania, Codul Rutier are toleranta zero fata de consumul de alcool la volan, prevazand ca o alcoolemie de pana la 0,40 mg/l reprezinta contraventie, sanctionata cu suspendarea permisului de conducere, iar o alcoolemie de peste 0,40 mg/l este considerata infractiune.

Condorm datelor Politiei Romane, aproximativ 3% dintre accidentele de circulatie grave produse la nivel national au drept cauza conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice. Dintre acestea, cele mai numeroase sunt accidentele care implica tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 23 de ani. *

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza in raportul Global Road Safety Raport 2015, ca o alcoolemie de intre 0,20 mg/l si 0,50 mg/l prezinta un risc de cel putin trei ori mai mare de a muri intr-un accident de masina decat cei care nu consuma alcool inainte de a conduce. Acest risc creste de sase ori pentru o concentratie de 0,50 mg/l – 0,80 mg/l. In plus, consumul de alcool inainte de a conduce o masina este asociat si cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesiva si lipsa centurii de siguranta, ceea ce poate cauza accidente grave.

Cei mai expusi accidentelor cauzate de alcool sunt soferii tineri si cei care abia si-au luat permisul. Riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri fata de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentratia in sange a alcoolului.

Sursa: Inspectoratul General al Politiei Romane – Centrul de Informare si Relatii Publice, solicitare trimisa de ALIAT. Detalii aici.