Alcoolul si adultii

Fiecare adult reactioneaza diferit la alcool, iar limitele unui consum de alcool moderat difera intre tari, in functie de cultura si traditie. Cu toate acestea, este general acceptata regula de consum responsabil 2-3-4-0: 2 bauturi pe zi pentru femei, 3 bauturi pe zi pentru barbati, nu mai multe de 4 bauturi la o singura ocazie si 0 bauturi in anumite situatii. Mai multe detalii aici.

Consumul abuziv de alcool, adica ceea ce depaseste aceste limite, poate avea numeroase efecte negative, atat pe plan social, cat si asupra sanatatii.

De aceea, este important sa tii cont de cateva sfaturi:

Rezista la presiune, chiar daca este uneori dificil sa rezisti presiunii prietenilor de a mai bea un pahar sau sa te simti jenat ca strici petrecerea daca nu mai consumi alcool sau treci pe bauturi non-alcoolice.

Consuma mai lent bauturile alcoolice. Nu este indicat sa ai in mod constant paharul plin, pentru ca nu iti vei da seama cat de mult ai consumat.

Mananca inainte de a iesi in oras, deoarece alcoolul isi va face efectul mai greu.

Hidrateaza-te. Alterneaza un pahar de alcool cu un pahar de apa pentru a controla cantitatea de alcool pe care o bei si pentru a ramane hidradat.

Nu consuma deloc alcool dacă urmează să conduci autovehiculul sau dacă lucrezi cu utilaje mecanice sau la înălțimi ridicate.

Nu amesteca alcoolul cu medicamentele, in afara cazului in care medicul va confirma ca este in regula.

Ce faci daca lucrurile nu ies cum ati planuit?

Daca consumi foarte mult alcool intr-o singura seara, se poate ajunge la intoxicatie cu alcool, care poate avea consecinte grave. Este important sa ceri ajutor de urgenta in aceste situatii. In cazul in care cineva isi pierde cunostinta pentru ca a baut prea mult, iata ce poti face:

  • Intoarce corpul persoanei respective pe lateral (pozitia de recuperare)
  • Asigura-te ca persoana respira si ca are caile respiratorii libere
  • Daca persoana nu mai respira incepe imediat respiratia „gura la gura”
  • Desfa hainele care pot ingreuna respiratia
  • Pastreaza temperatura corpului la nivelul optim (nu prea cald) folosind o patura sau alte haine
  • Cheama o ambulanta, dar nu lasa persoana singura in timpul apelului;

Cantitatea de alcool consumata care conduce la intoxicare variaza de la o persoana la alta, in functie de greutate, sex si varsta, dar este recomandat sa fii atent in special la tinerii care consuma alcool sau la persoanele fara experienta.

Cineva poate fi intoxicat cu alcool daca:

  • Respira de mai putin de 12 ori pe minut sau nu respira deloc mai mult de 10 secunde
  • Este adormit si nu poate fi trezit
  • Pielea corpului este rece, umeda si are o nuanta albastruie.