Consumul Responsabil

Ce înseamnă Consumul Moderat de Alcool?

A consuma alcool moderat înseamnă a consuma atât cât să te simți bine și să poți socializa. Pentru părinți acest lucru înseamnă să fie conștienți de riscurile care pot apărea la tinerii care consumă alcool precum și a oferi un exemplu de moderație acestora.

Atunci când consumați asigurați-vă că printre băuturile alcoolice consumați suficientă apă sau băuturi non-alcoolice și asigurați-vă fie că ați mâncat înainte de a începe să beți , fie mâncați în timp ce consumați băuturi alcoolice.


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă consumatorilor să distribuie numărul de băuturi alcoolice de-a lungul unei săptămâni precum și să aloce o pauză de 2 zile în care să nu consume alcool.

Nu uitați: în cazul in care consumați constant un număr mai mare de băuturi alcoolice decât numărul recomandat de către OMS sporiți riscul apariției problemelor de sănătate.La fel de important este când și cum consumați alcool

Consumând repede băuturile alcoolice sau fără să fi mâncat înainte nivelul de alcool din sânge va fi mai mare, acest lucru fiind de asemenea influențat și de vârstă, sex sau greutatea corporală.

Dacă sunteți foarte obosiți, bolnavi sau stresați reacția corpului vostru la alcool poate fi diferită.

Alcoolul este un depresiv și plasează și mai mult stres asupra organismului ceea ce înseamnă că în perioadele de oboseală corpul vostru va resimți și mai puternic efectele alcoolului.

Când nu este bine să consumați alcool?

De multe ori este de înțeles că nu trebuie consumat alcool deloc. Chiar și o cantitate mică de alcool ingerată ne afectează judecată, rațiunea și coordonarea.
Multor persone cărora le place să consume alcool consideră această activitate că fiind una relaxantă și de socializare. Cu toate acestea, când se consumă mai mult alcool pot apărea probleme sau daune.

Nu este recomandat sau este ilegal sa consumati alcool in urmatoarele cazuri

dacă trebuie să conduceți autovehiculul
dacă folosiți utilaje, echipament electric sau lucrați la înălțime
înainte de a practica sport
dacă vă aflați sub medicație
până vă îmbătați
dacă sunteți însărcinată

Pentru cine se aplică instrucțiunile consumului moderat?

Aceste instrucțiuni pentru un consum moderat au fost realizate pentru un adult sănătos obișnuit, prin urmare nu sunt aplicabile tinerilor care nu au atins maturitatea psihică, persoanelor însărcinate sau cu probleme de sănătate care se referă la tensiune și persoanelor care se află sub medicație care nu trebuie să interacționeze cu alcoolul.

Persoanele cu o istorie de dependență sau cu probleme psihice ar trebui să se abțină de la consumul de alcool sau să consulte doctorul înainte.

Ținerii nu pot face față alcoolului din punct de vedere emoțional și psihic așa cum o fac adulții. Din acest motiv, nu există niște instrucțiuni pentru consum moderat la această categorie de vârstă, ci există legi care restricționează achiziția și consumul băuturilor alcoolice de către tineri.


Ghid pentru Consumul Moderat de Alcool

Este dificilă realizarea unui ghid numeric exact despre consumul moderat de alcool ținând cont de faptul că acest lucru depinde de mai multe variabile: vârstă, greutate, sex, starea de sănătate, când și cum consumați alcool, cu ce viteză se consumă acesta etc.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății consumul moderat de alcool este definit în modul următor


femeile nu consumă mai mult de 2 băuturi pe zi, în medie

Bărbații nu consumă mai mult de 3 băuturi pe zi, în medie

incercați să nu consumați mai mult de 4 băuturi, indiferent de ocazie

Nu trebuie consumat alcool în unele situații, că de exemplu: condusul, dacă sunteți însărcinată sau în anumite condiții la locul de muncă și să vă abțineți de la consumul de alcool cel puțin o data pe săptămâna.

Băuturile standard

O băutură standard măsoară cantitatea de alcool din aceasta și nu conținutul lichid, deoarece conținutul de alcool este cel mai important de urmărit.

Produse similare, în recipiente de aproximativ aceeași mărime, pot să înglobeze un număr diferit de băuturi standard.

Un consum moderat de alcool (normal) înseamnă: 1 UNITATE ALCOOL (1 U) = 13g alcool pur

1 U = 1 sticlă bere 5% vol.alc. (330 ml)
1 U = 1 pahar vin 10% vol.alc. (160 ml)
1 U = 1 măsură/shot 40% vol.alc (40 ml spirtoase)

La ce riscuri te supui când bei prea mult?

Când mult este prea mult

Depășirea indicațiilor de consum moderat în mod constant sau „băutul până vă îmbătați” repetat pot conduce la afecțiuni ale sănătății atât pe termen scurt cât și lung.

Instrucțiunile OMS sugerează că bărbații și femeile adulți nu consumă mai mult de o anumită cantitate de alcool pe zi, dar asta nu înseamnă că ei nu reduc consumul în unele zile pentru a compensa cu o petrecere în oraș.

Consumul mare de alcool într-o singură seară poate fi dăunător deoarece organismul nu poate procesa o cantitate mare de alcool dintr-o dată.

Este important să remarcați că majoritatea persoanelor care consumă alcool o fac rațional de cele mai multe ori. De asemenea, mai mult de jumătate din populația adultă a globului alege să nu consume alcool din motive religioase, de cultură sau de sănătate.

Pe termen scurt riscurile în situațiile în care consume prea mult alcool includ

 • Nu ajungi în siguranță acasă
 • Sex riscant sau neprotejat care poate conduce la boli cu transmitere sexuală sau la o sarcină neplanificată
 • Certuri sau discuții aprinse care pot conduce la probleme cu autoritățile și la întocmirea cazierului
 • Răni sau accidente
 • Victima unui delict
 • Stări de vomă, leșin sau intoxicare cu alcool


Pe termen lung consumul ridicat de alcool, mai ales într-un mod frecvent, poate conduce la serioase probleme de sănătate printre care

 • Dependența de alcool sau alcoolismul
 • Dificultăți în activitatea sexuală, incluzând deficitul sexual (alcoolul tinde să „crească dorința și să minimalizeze performanță”)
 • Ciroză
 • Pancreatită
 • Probleme ale stomacului, ulcer
 • Schimbări de atitudine
 • În cazuri extreme poate conduce la intoxicare cu alcool, comă, daune asupra creierului, moarte
 • Risc crescut de a dezvolta diferite forme de cancer, în special al gurii, sistemului respirator și al cancerului de sân
 • Risc crescut de a avea dificultăți financiare, pierderea locului de muncă sau a locuinței
 • Riscuri asupra familiei, copiii consumatorilor dependenți tind să aibă chiar ei probleme legate de alcool