Semnele clasice când ai consumat prea mult alcool

Te simţi ameţit și începi să pierzi firul lucrurilor pe care le spui. Începi să îţi pierzi echilibrul în picioare și să vezi dublu.

Uitaţi-vă după aceste semne şi la prietenii voştri!

Un sfat ca să nu aveţi o stare de rău sau ca să nu leşinaţi este să mâncaţi înainte de a începe să consumaţi alcool.

A bea până te îmbeţi creşte riscul de a ajunge la spital în urmă unui accident, a te implica într-o bătaie, a nu ajunge în siguranţă acasă sau de a fi jefuit sau asaltat sexual. Prin urmare, dacă tu sau unul din prietenii tăi simţiţi că ajungeţi în acel punct, aveţi grijă unul de celălalt, plănuiţi întotdeauna cum ajungeţi acasă înainte de a ieşi în oraş şi ţineţi deoparte suficienţi bani în caz de urgenţă. Deşi persoanele care au o toleranţă ridicată nu se simt a fi sub influenţa alcoolului, prezintă oricum riscul de a-şi afecta starea de sănătate.

Cum recunoașteți consumul excesiv?

Beţia este un termen comun, frecvent întâlnit, care însă nu are o explicaţie clară. Sensul ei diferă din punct de vedere medical şi social de la a bea până te îmbeţi, a bea 5 sau mai multe băuturi într-un timp scurt sau la o ocazie. De asemenea, diferă şi dimensiunea băuturilor de la o ţară la alta.

În ceea ce priveşte abuzul de alcool ar fi util să se descrie nişte obiceiuri nocive, cum ar fi băutul până te îmbeţi sau a ieşi în oraş cu scopul de a te îmbăta, precum şi să se urmarească numărul de băuturi consumate, timpul în care au fost consumate acestea şi contextul. În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a definit beţia ca fiind consumul a 6 sau mai multe băuturi standard într-o singură ocazie. Indiferent de definiţia acestui termen, a bea până te îmbeţi şi a supune creierul la efectele alcoolului în cantităţi mari, poate dauna celulor acestuia la un nivel şi mai ridicat decât consumul de alcool continuu, dar în cantităţi moderate.
Ce te face să fii în stare de ebrietate?

Alcoolul este o substanţă care alterează starea de spirit.

Afectează nervii care transmit mesajele în organism, încetinindu-i, iar cu cât bei mai mult cu atât este mai mare efectul. Motivul pentru care oamenii se simt mai animaţi după ce consumă alcool este că alcoolul afectează părţile din creier responsabile cu auto controlul. Pe măsură ce bei, alcoolul intră în fluxul sangvin.

Etanolul este acea parte a alcoolului care te ameţeşte, iar moleculele sale sunt atât de mici încât pot să ajungă în spaţiile libere dintre celulele creierului. În acele spaţii pot interacţiona cu neurotransmitatorii care declanşează toate acţiunile creierului. Cu cât bei mai repede cu atât mai repede alcoolul va „inunda” creierul.

Din fericire, alcoolul transmite nişte semnale pe măsură ce ajunge la creier şi la sistemul nervos, aşadar, dacă vedeţi aceste semnale la voi înşivă sau la prietenii voştri moderaţi consumul de alcool din acel moment sau nu mai consumaţi deloc alcool. Ultimul lucru pe care vi-l doriţi este să pierdeţi controlul şi să ajungeţi la spital.

Reacţiile corpului vor fi încetinite, iar pe măsură ce beţi mai mult veţi simţi o lipsa de coordonare sau o instabilitate la nivelul picioarelor. Limbajul poate deveni greşit şi se poate să începeţi să vedeţi dublu. Dacă aţi consumat mult alcool se poate să experimentaţi puternice reacţii emoţionale. De exemplu, fie să deveniţi agresiv, fie să deveniţi înduioşători. Deoarece judecata vă este afectată se poate să faceţi lucruri pe care în mod normal nu le-aţi face - de la dansatul pe mese până la a pleca cu un străin acasă. Aceste lucruri pot părea o idee bună la acel moment dar pot fi extrem de periculoase.