Arii de Actiune si Prevenire

Alcoolul si minorii

Oricât de greu pare să admitem, există riscul ca fiecare dintre copiii noștri să încerce la un moment dat „gustul” alcoolului, și asta cu atât mai mult în timpul liceului sau în momentul în care pleacă la facultate. Studiile statistice au relevat faptul că peste 80% dintre adolescenți au consumat alcool măcar o dată.

Efectele consumului de alcool asupra tinerilor

Alcoolul consumat în cantități mari poate să influențeze într-un mod negativ percepția fiecărui om asupra realității și a deciziilor care trebuie luate. Mai mult decât atât, efectele pot fi devastatoare dacă este vorba despre tinerii aflați la vârsta adolescenței, pentru care hazardul face oricum parte din viața lor.

Specialiștii au clasificat, într-un studiu recent, acțiunile pe care alcoolul le poate avea asupra tinerilor în efecte pe termen lung și efecte pe termen scurt.

Efecte pe termen scurt includ:
 • disfuncții ale vederii, auzului și coordonării mișcărilor executate de membre;
 • distorsionarea capacității de percepere a emoțiilor și gândirii;
 • distorsionarea capacității de gândire și de luare a deciziilor;
 • respirație urât mirositoare;
 • integrarea în cercuri sociale nefavorabile dezvoltării corespunzătoare a unui tânăr.
Efectele pe termen lung includ:
 • ciroză sau cancer al ficatului;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • deficiență în ceea ce privește aportul de vitamine;
 • dureri stomacale;
 • leziuni la nivelul sistemului nervos și al inimii;
 • pierderi de memorie;
 • impotență;
 • riscul de apariție a intoxicației cu alcool și implicit a comei alcoolice.


Deși legislația României prevede consumul interzis de alcool minorilor sub 18 ani este indicat să discutați deschis cu copiii voștri despre efectele alcoolului, dându-le șansa să exprime liber tot ceea ce gândesc, pentru a evita problemele menționate mai sus.

Cum vorbim copiilor despre alcool

Cu mult înainte ca un copil să aibă posibilitatea să bea alcool, părintele poate urma câțiva păși în educația acestuia prin care să crească șansele că acesta să spună nu alcoolului.

Copilăria este un timp al învățării și al descoperirilor, deci este important că părintele să încurajeze copilul să pună întrebări, chiar și întrebări la care este greu de răspuns. Comunicarea deschisă, onestă, potrivită vârstei îi va face pe copii și mai târziu să spună părintelui dificultățile și problemele.

Preșcolarii
Deși la 3 sau 4 ani nu sunt pregătiți să afle lucruri despre alcool sau alte droguri, copiii încep să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor care le vor fi de folos mai târziu în viață. Părintele îl poate ajută pe copil să-și dezvolte aceste abilități. Un lucru important este ca părintele să fie un bun exemplu de comportament pentru copil. Acest lucru este în mod special adevărat în perioada preșcolară, când copiii au tendința de a imita acțiunile adulților că formă de învățare. Deci, dacă părintele este activ, mănâncă sănătos și bea cu responsabilitate, îl învață pe copil o lecție importantă la o vârstă fragedă.

Între 4 și 7 ani
Copiii la această vârstă încă mai gândesc și învață prin experimentare și nu au o bună înțelegere despre lucrurile care se vor întâmplă în viitor. Deci discuțiile despre alcool trebuie purtate la timpul prezent și să fie legate de lucruri pe care copiii le cunosc și le înțeleg. Spre exemplu, privitul la televizor împreună cu copilul îi poate oferi părintelui șansa să discute despre mesajele publicitare.

Părintele îl poate întreba pe copil despre ce se prezintă și îl poate încuraja să pună la rândul lui întrebări. Copiii sunt interesați de modul în care funcționează corpul lor, deci acesta este un timp bun pentru discuțiile despre cum să-și mențină corpul sănătos și cum să evite substanțele care le pot face rău.

Între 8 și 11 ani
Este un moment bun pentru discuții deschise despre ce înseamnă alcoolul: efectele și consecințele pe termen scurt, pe termen lung, efectele fizice - de ce este în mod special periculos pentru organismele în creștere. Copiii pot fi de asemenea influențați de prieteni. E bine ca părintele să-l învețe pe copil să spună nu la presiunea colegilor .

Între 12 şi 17 ani
Până la adolescenţă, copiii ar trebui să ştie despre alcool şi care sunt atitudinile şi credinţele părintelui despre acest subiect. Este momentul că părintele să-i reamintească lucrurile care deja sunt ştiute şi să se concentreze pe menţinerea căilor de comunicaţie deschise.

Adolescenţii sunt mai predispuşi la implicarea în comportamente riscante şi nevoia lor crescută de independenţă îi poate face să sfideze dorinţele şi instrucţiunile părinţilor. Dar dacă adolescentul se simte respectat şi acceptat că individ, cresc şansele că acesta să fie deschis faţă de părinte.

Copiii doresc să fie plăcuţi şi acceptaţi de colegi şi au nevoie de un anumit grad de intimitate şi încredere din partea părinţilor. E bine că părintele să se abţină să-l cicălească şi să-l ameninţe, în schimb poate pune accent pe afecţiune şi grijă.

Cum învăţăm copiii să spună „nu”

Părintele îl poate învaţa pe copil sau adolescent mai multe metode de a refuza ofertele de alcool:
 • să-i încurajeze să pună întrebări: dacă i se oferă o băutură de orice tip să întrebe: „Ce este aceasta?”, „De unde ai procurat-o?”
 • să-i înveţe pe adolescenţi să spună „nu, mulţumesc” când le este oferită o băutură alcoolică
 • să le reamintească să plece din situaţiile inconfortabile: să se asigure că adolescentul are bani pentru transport sau un număr de telefon unde poate fi găsit părintele sau un alt adult responsabil
 • să-i înveţe pe adolescenţi să nu accepte să se urce în maşină unei persoane care a băut alcool. Unii părinţi simt că dacă se oferă să ia copilul dintr-o situaţie delicată - fără să pună întrebări - îi încurajează pe copii să fie oneşti şi să solicite ajutorul părintelui când au nevoie.
Este important ca părintele să menţină o relaţie de comunicare deschisă, iar aşteptările să fie rezonabile. Şi să-l înveţe pe copil că libertatea vine doar împreună cu responsabilitatea - o lecţie care ar trebui să dureze toată viaţă.
În momentul în care copilul se pregăteşte să plece de acasă asiguraţi-vă că:
 • a mâncat bine înainte
 • are telefonul mobil cu el şi garantează că va sună dacă apar probleme
 • puteţi să îl lăsaţi cu maşina şi să îl luaţi de la locul de întâlnire
 • reamintiţi-i să nu îşi lase băutura nesupravegheată deoarece i se poate adăuga alcool fără să ştie, să nu se urce la volan dacă a consumat alcool, să nu se urce în maşină cu cineva care a consumat alcool şi intenţionează să conducă etc.

Alcoolul si Adultii

Majoritatea adulților tineri europeni savurează cu plăcere o băutură consumată în cantități moderate, fără să se îmbete. Este important să țineți minte acest aspect dacă simțiți că prietenii voștri vă pun sub presiune.

Este posibil să vă simțiți nedreptățiți de faptul că se fac referiri constant în presă la „bețiile” caracteristice acestui grup de vârstă, dar adevărul este că este mai probabil ca persoanele de vârsta voastră să meargă acasă cu un străin, să se trezească lângă un necunoscut dimineața, să vă puneți în situații jenante pe voi înșivă și pe prietenii voștri etc.

Nu consumați deloc alcool dacă urmează să conduceți autovehiculul sau dacă lucrați cu utilaje mecanice sau la înălțimi ridicate. Nu amestecați alcoolul cu medicamentele, fie ele prescrise, în afara cazului în care medicul dumneavoastră vă confirmă că este în regulă, sau cu droguri ilegale, cocaină, heroină, ecstasy etc.

Rezistență la presiune

Este uneori dificil să rezistați presiunii prietenilor voștri de a mai bea un pahar sau să vă simțiți jenat că stricați petrecerea dacă nu mai consumați alcool sau treceți pe băuturi non-alcoolice. Puteți, de asemenea, să credeți că trebuie să își merite banii băutura în cazul în care ați cumpărat un rând de băutură pentru toți mai devreme și acum este rândul vostru să primiți un alt rând din partea prietenilor.

De aceea este bine să evitați să cumpărați câte un rând de băutură între prieteni, astfel economisiți mai mulți bani și nu veți fi încurajați să consumați prea mult alcool.

Este, în același timp, util să sorbiți din băutură astfel încât să o consumați mai încet și să nu aveți paharul plin constant pentru că nu vă veți da seama cât de mult ați consumat.

Puteți să vă oferiți să fiți șoferul grupului de prieteni în acea seară, astfel veți economisi cu toții bani și veți avea parte și de aprecierea prietenilor.

Nu uitați să mâncați înainte de a ieși în oraș la băut, astfel vă veți păstra rațiunea deoarece alcoolul își va face efectul mai greu.

Ce faceți dacă lucrurile nu ies cum ați plănuit?

Când consumați foarte mult alcool într-o singură seară se poate să vă intoxicați ceea ce conduce la inconștiență, comă sau chiar moarte.

Este important să cereți ajutor de urgent în aceste situații. În cazul în care cineva își pierde cunoștința pentru că a băut prea mult, iată ce puteți face:
 • întoarceți corpul persoanei respective pe lateral (poziția de recuperare)
 • asigurați-vă că persoana respiră și că sunt libere căile respiratorii
 • dacă persoană nu mai respiră începeți imediat respirația „gură la gură”
 • desfaceți hainele care pot îngreuna respirația
 • păstrați temperatura corpului la nivelul optim (nu prea cald) folosind o pătură sau alte haine
 • chemați o ambulanță, dar nu lăsați persoană singură în timpul apelului; rugați pe cineva să sune în locul vostru

Dacă cineva vomită deoarece a consumat prea mult alcool trebuie să:
 • țineți acea persoană în picioare
 • dacă vrea neapărat să stea jos asigurați-vă că se așază în poziția de recuperare și că sunt libere căile respiratorii
 • în cazul în care se îneacă cereți ajutor specializat de urgență

Nu lăsați acea persoană singură chiar dacă nu suportați imaginea sau mirosul respectiv.

Intoxicarea cu alcool este extrem de periculoasă, putând conduce la comă sau chiar moarte în unele cazuri. Cantitatea de alcool consumată care conduce la intoxicare variază de la o persoană la altă, în funcție de greutate, sex și vârstă, dar este recomandat să fiți atenți în special la ținerii care consumă alcool sau la persoanele fără experiență.

Cineva poate fi intoxicat cu alcool dacă:
 • respiră de mai puțin de 12 ori pe minut sau nu respiră deloc mai mult de 10 secunde
 • este adormit și nu puteți să îl treziți
 • pielea corpului este rece, umedă și are o nuanță albăstruie.

Dacă suspectați pe cineva de intoxicare cu alcool tratați-o ca pe o urgență medicală și chemați o ambulanță. Stați alături de acea persoană până vine ajutorul de specialitate.

Consumul de alcool în Europa și în România
Uniunea Europeană este regiunea cu cei mai mulți consumatori de alcool din lume, înregistrându-se o medie a consumului de 11 litri de alcool pur/ locuitor/an. Se estimează, luând în considerare și consumul neînregistrat (casnic), că această valoare se ridica la 15 litri de alcool pur/ locuitor/an.

Deși consumul neînregistrat este dificil de măsurat, se constată că valorile cele mai mari se înregistrează în Europa de Est (mai precis, Bulgaria, Polonia și Slovenia), unde este estimat la 5 litri/adult/an. Considerând toate formele de consum (înregistrat și neînregistrat), un adult în țările UE consumă în medie 13 litri de alcool pe an.

La nivel european: 44% reprezintă consum de bere, 34% consum de vin și 23% băuturi alcoolice distilate. În comparație cu nivelurile de consum, se estimează că 23 milioane de europeni (5% bărbați, 1% femei) sunt dependenți de alcool.

Conform statisticilor din raportul „Alcoolul În Europa: O problemă de sănătate publică”, elaborat de către conf.dr. Pețer Anderson, specialist în politici privind consumul de alcool și tutun al Universității Oxford (http://www.ox.ac.uk), anual peste 115.000 de persoane DECEDEAZĂ din cauza alcoolului.

O medie absolută de 7,4% dintre decesele premature și afecțiunile de sănătate (cca 60 de subtipuri, incluzând: mentalul individual, social-comportamentalul, accidentul fizic și/sau rănirea personală ori a altora, cancer, accidente vasculare, hepatită etc). De asemenea, alcoolul cauzează anual aproximativ 60.000 de nașteri premature.

Conform datelor OMS privind consumul de alcool în rândul populației cu vârstă peste 15 ani, în România se înregistrează un consum de 7,39 litri alcool pur/locuitor/an, sub media europeană și consumul din Olanda, Belgia, Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Ungaria, unde se înregistrează un consum de peste 9-10 litri/locuitor/an.

Din punct de vedere calitativ, privind standardele alcoolului, în România, sub 5% din producția autohtonă este de calitate, în conformitate cu standardele locale.

Alcoolul si Sarcina

Alcoolul consumat în timpul sarcinii are un efect nociv asupra dezvoltării normale a fetusului.

Femeile însărcinate care consumă alcool pe perioadă gestației trebuie să știe că alcoolul ingerat trece de barieră materno-fetală (zonă unde are loc schimbul de substanțe între mamă și făt, situată la nivelul placentei), astfel că acesta ajunge în sângele și celulele fătului. Efectele nocive ale alcoolului se exercită cu predilecție la nivelul sistemului nervos, țesut cu afinitate mare pentru alcool. Consumul alcoolului în timpul sarcini poate, de asemenea, să provoace un avort spontan, o naștere prematură sau o sarcină peste termen (mai mare de 42 săptămâni).

Deoarece nu s-a putut stabili o limită a consumului fără riscuri de alcool pentru femeile însărcinate, cel mai bun sfat în cazul în care sunteți însărcinată sau plănuiți să rămâneți însărcinată este să nu consumați deloc alcool.

Care sunt implicațiile consumului de alcool la gravide?

Orice femeie care este îngrijorată în privință consumului de alcool pe parcursul sarcinii trebuie să apeleze la sfatul unui medic (medic de familie) care poate să-i explice implicațiile consumului de alcool în această perioadă. Onestitatea pacientei în legătură cu consumul de alcool este extrem de importantă deoarece oferă posibilitatea unui diagnostic precoce a sindromului alcoolismului fetal imediat după naștere.

Cu cât diagnosticul este mai precoce cu atât șansele unei dezvoltări fizice și psihice normale sunt mai mari. Este indicat ca femeile cu alcoolism cronic să apeleze la ajutor specializat pentru a trata această afecțiune (prin consiliere psihologică sau dezintoxicare) înaintea unei posibile sarcini.

Sindromul alcoolismului fetal

Semnele și simptomele secundare consumului de alcool pe parcursul sarcinii sunt complexe și pot fi ușoare, moderate sau severe:

 • trăsături faciale anormale (fizionomie modificată), cap mic, față plată, ochi mici. Aceste trăsături se recunosc destul de greu mai ales la vârste mici, devenind mai evidente la vârstă de 2-3 ani
 • problemele de creștere, sunt frecvente la copii născuți din mame consumatoare de alcool, media de înălțime a acestor copii fiind mai mică decât în restul populației de aceeași vârstă
 • tulburări cognitive (de învățare) și comportamentale
 • defecte congenitale (din naștere) precum malformații ale globilor oculari, urechilor, inimii, tractului urinar și oaselor.

Unii experți folosesc termenul de tulburare alcoolică fetală, care include o serie de semne și simptome cauzate de efectul alcoolului pe fetus.

Alcoolul și Vârstnicii

Efectele consumului de alcool, chiar în cantităţi moderate, se instalează mai rapid la persoanele vârstnice, afectându-le performanţele intelectuale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Florida, publicat în revista de specialitate „Journal of Studies on Alcohol and Drugs”.

Cercetătorii au încercat să înţeleagă efectele pe care le are pe termen lung consumul moderat de alcool la persoanele vârstnice.

în studiu au fost cuprinse 68 de persoane nefumătoare, care consumă cel puţin o dată pe lună alcool, care au fost împărţite în două grupuri, unul cu vârstă între 50 şi 74 de ani şi unul de control, cu vârstă între 25 şi 35 de ani.

La rândul lor, fiecare grup a fost împărţit în persoane care au trebuit să bea alcool şi persoane care au primit o băutură răcoritoare, despre care li s-a spus că ar fi alcoolică.

Atunci când o persoană consumă alcool, concentraţia acestuia în sânge atinge un maxim, după care se disipă. în prima fază a procesului metabolic, alcoolul are un efect stimulant, iar în cea de a două, un efect depresiv sau sedativ.

în timpul fiecărei faze, la 25 şi respectiv 75 de minute după consumul de alcool, paticipanților la test li s-a cerut să rezolve simple teste de atenţie şi coordonare, fiind cronometraţi şi evaluaţi asupra greşelilor pe care le fac.

Astfel, testele au indicat faptul că persoanele vârstnice au avut cele mai proaste rezultate, chiar dacă nivelul alcoolemiei a fost similar cu cel al persoanelor mai tinere. în timpul perioadei de „stimulare”, persoanele în vârstă care au consumat alcool au fost mai lente, în medie cu 5 secunde, decât cele care nu au băut. în acelaşi timp, alcoolul se pare că i-a stimulat pe subiecţii mai tineri.

Medicamente

Medicamentele pot interacţiona cu alcoolul, ducând la o sedare excesivă şi la un risc sporit de accidente. în mod similar, consumul combinat de alcool şi alte droguri poate crea probleme persoanelor în vârstă, chiar şi în cazul consumului uşor sau moderat de alcool. Persoanele în vârstă utilizează frecvent depresoare ale sistemului nervos central (de exemplu benzodiazepinele şi analgezicele opiacee).

Consumul de alcool, chiar şi în cantităţi mici, agravează reacţiile adverse ale acestor medicamente. în plus, amestecarea alcoolului şi a sedativelor măreşte substanţial riscul de supradoză.

Prin urmare, asiguraţi-vă că studiaţi cu atenţie instrucţiunile medicamentelor prescrise şi reacţiile acestora în asociere cu alcoolul. în cazul în care nu aveţi suficiente informaţii este recomandat să consultaţi doctorul dumneavoastră.

Alcoolul si Locul de Muncă

Nu trebuie să CONSUMAȚI EXAGERAT ca să întâmpinați dificultăți din cauza alcoolului la locul de muncă. Majoritatea problemelor de perfomanță legate de alcool sunt asociate cu niveluri scăzute de alcoolemie, datorate de exemplu unei băuturi în pauză de masă sau în urmă unei petreceri în noaptea precedentă.

Alcoolul reduce coordonarea și viteza de reacție, slăbește vederea și auzul, alterează gândirea și discernământul. Alcoolemia conduce la schimbări bruște de dispoziție, conflicte și chiar la violență.

La locul de muncă, costurile indirecte ale consumului de alcool rezultă din scăderea productivității și performațelor, din utilizarea ineficientă a timpului de lucru, din întârzieri și absenteism. Consumul de alcool afectează moralul și relațiile cu colectivul, conduce la o purtare necorespunzătoare, indisciplină și la efecte negative asupra imaginii companiei și relațiilor cu publicul.

Consumul de alcool la locul de muncă mărește riscul accidentelor, pune în pericol viață consumatorului și a celor din jur.

Alcoolul si Volanul

Alcoolemia reprezintă cantitatea de alcool din sânge.

Se exprimă în grame de alcool per litru de sânge. Cu cât cantitatea de alcool prezentă în sânge este mai mare, cu atât se schimbă mai mult comportamentul celui aflat la volan, pierderea reflexelor, a controlului de sine etc. Alcoolemia se poate măsura în respiraţie, probe de sânge sau urină. De exemplu, alcoolemia de 0,10% înseamnă că o persoană are o parte de alcool pur la 1000 părţi de sânge şi se poate exprima în miimi sau grame alcool la litru de sânge g/l.

Alcoolemia la femei/bărbaţi

Alcoolemia nu depinde numai de cantitatea de alcool ingerată, ci poate varia şi în funcţie de greutatea persoanei, cu cât e mai mică, cu atât efectele consumului de alcool sunt mai importante. Depinde şi de sex, la consum egal, femeile sunt mai sensibile la alcool decât bărbaţii din cauza diferenţelor de greutate corporală şi de compoziţie a ţesutului gras, dar depinde şi de durata consumului, când se consumă mult alcool într-un timp scurt, ficatul nu poate „păstra ritmul” şi nivelul de alcoolemie creşte brusc.

Un aperitiv, un pahar cu vin sau cu bere cresc nivelul de alcoolemie cu 0,33 g/l la o femeie de 50 de kg şi cu 0,20 g/l la un bărbat de 70 kg. Trebuie ţinut cont şi de alimentaţie, pe stomacul gol alcoolul trece mai repede în sânge, iar efectele lui sunt mult mai mari.

Alcoolemia creşte, atingând nivelul maxim după o oră de consum de alcool, dacă băutură este servită în timpul unei mese, şi după o jumătate de oră, dacă e servită pe stomacul gol. Cu fiecare nou pahar de alcool consumat, alcoolemia creşte. Eliminarea alcoolului se produce în timp îndelungat.

Consecinţe

Pe termen scurt, consumul de alcool diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, alterează atenţia, percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine. Tocmai de aceea, el este adesea asociat cu un comportament periculos care prezintă un risc crescut de rănire şi accidentare.

Astfel, beţia este responsabilă de 40% din cazurile de decese survenite ca urmare a accidentelor de circulaţie, de 25 - 35% din cazurile de accidente rutiere nesoldate cu morţi. Chiar şi în concentraţii inferioare nivelului „legal” de alcoolemie, alcoolul este responsabil în 40% dintre cazurile de tâlhărie sau omor, victime sau criminali.

Trei pahare multiplică de zece ori riscul accidentelor rutiere

Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool şi, în 85% din cazuri, acesta e provocat de băutorii ocazionali.

La volan, nivelul maxim de alcoolemie tolerat în România este de 0,0 grame de alcool la litru de sânge. Începând de la 0,8 g/l, urcarea la volan constituie un delict. Tinerii şoferi băutori sunt şi mai expuşi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienţă şi a tendinţei mai mare de a risca, specifică vârstei. Alcoolul îi provoacă conducătorului auto o stare euforică, care îl face pe cel de la volan să se simtă mai curajos, mai îndrăzneţ dar, în realitate, el nu-şi mai poate controla reacţiile.

Testeaza-teVerifica-ţi consumul

Testeaza-ti cunostintele despre alcool