Legislatie privind consumul de alcool la volan

trafic

 

In Romania alcoolemia permisa este 0,00 la mie.

Daca alcoolmetrul politistului afiseaza sub 0,4 mg alcool pur in aerul expirat vei plati doar o amenda. O diviziune peste 0,4 te va obliga sa iti masori nivelul de alcool in sange.

O valoare peste 0,8 g alcool la litrul de sange te arunca in categoria infractorilor cu o pedeapsa intre 1 pana la 5 ani.

Extras din noul cod rutier:

Art. 79. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o Imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur In sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur In aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora se pedepseste cu Inchisoare de la 1 la 5 ani.

(2) Lista substantelor cu efect psihoactiv contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie se stabileste de catre Ministerul Sanatatii si Familiei si se publica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(3) Daca persoana aflata In una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) efectueaza transport public de persoane ori transporta substante sau produse periculoase, pedeapsa este Inchisoare de la 2 la 7 ani.

(4) Refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice In vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora sau testarii aerului expirat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Pentru mai multe informatii:

www.politiaromana.ro

www.codulrutier.ro

 


Optimizare site by LigaWeb